Draeckebloet

Dit verhaal leent zich erg goed als basis voor een speelfilm; een toekomstdroom... De chronologie van de gebeurtenissen die ik ontdekte rondom twee 16e eeuwse Amsterdamse broers, laat ik met deze mood-video tot de verbeelding spreken.

Nederland heeft een vermaarde en roerige 17e eeuwse geschiedenis. Iedereen kent de schilderijen van Rembrandt en de verhalen over de wereldwijd zeevarende koopmansnatie. Amsterdam was destijds de grootste handelshaven van De Nederlanden.

De succesvolle 17e eeuwse periode begon midden in een oorlog, die tachtig jaar zou duren. Het Amsterdamse stadsbestuur was terughoudend en heeft zich lang afzijdig gehouden van de oorlog. Het zou de handel kunnen schaden. Het tegendeel bleek het geval. Maar wat ging er aan vooraf in Amsterdam?

In het onderzoek naar mijn familiegeschiedenis, stuitte ik op een aantal naamgenoten die in de 16e eeuw in Amsterdam woonden. In de jaren voorafgaand aan de Nederlandse Opstand, hebben twee halfbroers samen veel macht in de stad: Schout Pieter Pieterszn Garbrantsz - bijnaam Draeckebloet - en Mr. Willem Kinnen, pastoor van de Nieuwe Kerk op de Dam. De schout is een fanatieke ketterjager en regeert de stad met strakke hand. Dat zijn broer 'de baas van de kerk' is in Amsterdam komt daarbij goed van pas.

De documenten die ik vond over de beruchte Schout Draeckebloet en de mensen om hem heen, vormen samen het verhaal over de tijdsgeest en over de strijd om de macht in Amsterdam tijdens de jaren rondom het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Een vergeten verhaal, dat opnieuw verteld kan worden.